Analysis of production and trade world wide

fruit

Rusland: Import verse groenten en fruit 8 miljard dollar

Russia import fresh fruit and vegetables
  • Rusland is een belangrijke afzetmarkt voor verse groenten en vers fruit. Jaarlijks is Russische markt goed voor een importwaarde van bijna 8 miljard dollar. In volume gaat het om ca. 8 miljoen ton.
  • Vorig jaar is de import wel achtergebleven bij die in het recordjaar 2011. Die daling is toe te schrijven een de kleinere import van groenten en dan met name die van uien. De import van verse groenten stagneert in feite al sinds 2008 terwijl de import van vers fruit tot 2011 groeide en vorig jaar stabiliseerde.
  • Voor Nederland is de Russische markt van veel belang. Vorig jaar is de afzet van Nederlands product volgens KCB-cijfers echter fors gedaald. De export is gedaald van 192’ naar 127.000 ton. Die daling is geheel toe te schrijven aan de daling van de export van uien.
  • Naast Nederlands product worden er ook aanzienlijke hoeveelheden buitenlands product via Nederland naar Rusland vervoerd. Aangezien de handel vooral via Litouwen loopt geeft de import van groenten en fruit (incl. re-export) uit Nederland in Litouwen het beste beeld van de hoeveelheden waar het om gaat. Volgens Eurostat-cijfers ging het hierbij in 2012 om 370.000 ton, 198.000 ton groenten en 172.000 ton fruit (tabel 15). Vrijwel alles hiervan zal op de Russische markt terecht zijn gekomen.
  • De grote groenteleverancier van Rusland is Turkije maar het pakket dat dit land levert is heel smal. Driekwart bestaat uit tomaten. China s de tweede op de lijst. Vorig jaar viel de import uit dat land wel behoorlijk terug. Israel en Polen gaan Nederland ook nog voor als leverancier.