Analysis of production and trade world wide

fruit

Wereldwijde productie van bananen nu vrijwel stabiel; export groeit nog

Category: 

Countries: 

Period: 

2004 tot 2013

Tags: 

Export bananas banannen
  • Wereldwijd wordt er iets meer 100 miljoen ton bananen geteeld en daarnaast ook nog ruim 35 miljoen ton plantains. De wereldwijde productie van bananen groeit nog wel iets hoewel er wel duidelijk sprake is van afvlakking van de groei. De productie van plantains is al jaren ongeveer even groot.
  • Het belang van Azië in de productie van bananen is in het afgelopen decennium gegroeid terwijl het belang van Zuid Amerika is afgenomen.
  • De internationale handel in bananen groeit nog wel. In 2013 is de totale export van alle landen met ruim 21 miljoen ton voor het eerst boven de grens van 20 miljoen ton uitgekomen. Voor een deel betreft dit re-export, netto is er in 2013 ongeveer 18 miljoen ton bananen uitgevoerd. In 2012 was dat nog 16,7 miljoen en in 2010 nog 14,8 miljoen ton.
  • Antwerpen is ‘s werelds belangrijkste aanvoerhaven voor bananen. België is daarmee draaischijf voor bananen daar waar Nederland dat voor veel andere fruitproducten is. België is ’s werelds 2de importeur en 6de exporteur van bananen.