Analysis of production and trade world wide

fruit

Wereldhandel vers fruit groeit nog; die van verse groenten stabiel

Category: 

Countries: 

Period: 

2001 tot 2013

Tags: 

World export fresh vegetables
  •  In 2013 is er voor meer dan 100 miljard dollar aan verse groenten en fruit internationaal verhandeld. Aan fruit werd 68 miljard verhandeld en aan verse groenten werd wereldwijd 35,5 miljard dollar internationaal verhandeld.
  • De wereldhandel in vers fruit groeit nog steeds. Dat geldt zowel voor de waarde maar ook voor de hoeveelheid die internationaal wordt verhandeld. De wereldhandel in verse groenten stabiliseert. Naar waarde gezien werd er in 2011 voor eenzelfde bedrag verhandeld als in het afgelopen jaar. Naar hoeveelheid gezien was 2011 het topjaar.
  • Het aandeel van Nederland in de wereldhandel bij verse groenten is een kleine 16%. Dat is overigens al jaren zo. Bij de handel in verse fruit schommelt het aandeel al jaren rond de 6%. Vorig jaar was het aandeel een fractie groter dan de jaren ervoor.
  • De belangrijkste fruitproducten die wereldwijd verhandeld worden zijn bananen, appels en sinaasappels.  Bij verse groenten is uien de nummer één, gevolgd door tomaten, parikas, peen en komkommers.
  • De USA, Rusland, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland vormen de top-5 bij de fruitimporteurs, zowel naar waarde als naar hoeveelheid. 
  • De belangrijkste groenten importeurs zijn naar waarde gezien: de USA, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Rusland. Naar hoeveelheid gezien staat Rusland wat hoger in de lijst. Nederland is overigens zowel naar waarde als naar hoeveelheid s wereld 7de importeurs van verse groenten.