Analysis of production and trade world wide

fruit

RUSLAND: GAT NA BOYCOT IMPORT VERSE GROENTEN EN FRUIT MAAR VOOR EEN DEEL OPGEVULD

Category: 

Countries: 

Period: 

2011 tot 2014

Tags: 

Russia: Import fresh fruit and vegetables
  • Voorlopige cijfers van de Russische import van verse groenten en fruit laten zien dat vooral China, Oekraïne en Argentinië het gat in het gat zijn gesprongen dat na de boycot van de import uit vooral de EU is ontstaan. Maar daarnaast zijn er nog meer landen die op basis van de voorlopige gegevens hebben kunnen profiteren van de boycot. Dit zijn Turkije, Zuid Afrika, Servië, Israel en Armenië.
  • Vorig jaar werd er in de periode augustus-october 330.000 ton verse groenten en fruit uit de boycotlanden ingevoerd. Het lijkt er sterk op dat dit gat in de afgelopen maanden maar voor een beperkt deel kon worden opgevuld met import product van elders.
  • Het is zeer de vraag of de 370.000 ton die vorig jaar in november-december uit de boycotlanden werd ingevoerd ook wel goedgemaakt kan worden door andere landen. Volgens de Russische importstatistiek leverde Nederland in november en december 2013 bijna 38.000 ton verse groenten en fruit aan Rusland. Peren (13.200 ton) en tomaten (10.500 ton) waren de belangrijkste producten.