Analysis of production and trade world wide

fruit

Nederland belangrijkste afnemer van Braziliaans fruit

  • Brazilië is een grootmacht op agrarisch gebied. Wereldwijd gezien is het land de 4de exporteur. In 2012 had de export van alle agrarische producten vanuit Brazilië een waarde van 70 miljard dollar. Nederland is overigens na de USA de 2de exporteur met een agrarische export ter waarde van 86 miljard dollar (Comtrade 2011).
  • Als exporteur van verse groenten en fruit is Brazilië minder belangrijk. Verse groenten is een klein product en als exporteur van vers fruit staat Brazilië op plek 25. Brazilië is wel een belangrijke speler op de wereldmarkt als het gaat om verwerkt fruit (vooral sappen).
  • Nederland is belangrijk voor de Braziliaanse export van vers fruit. Zo rond de 40% van de Braziliaanse export van vers fruit is op Nederland gericht.
  • De Braziliaanse export van verse groenten en fruit (maar bijna uitsluitend fruit) had in 2012 een waarde van 620 miljoen dollar. In hoeveelheid gezien ging het om bijna 700.000 ton. Naar Nederland ging een hoeveelheid van 270.000 ton ter waarde van 255 miljoen dollar. Op afstand is Engeland de tweede afnemer gevolgd door Spanje, de USA en Duitsland.
  • De Braziliaanse vers fruit export groeide gestaag tot 2008. Toen ging er meer dan 900.000 ton vers product de grens over. Daarna nam de export langzaam af.
  • Het belangrijkste exportproductzin meloenen (excl. watermeloenen) met mango’s als tweede product en vervolgens bananen, citroenen, appels, druiven, watermeloenen, papaja’s, sinaasappels en avocado’s.
Order this survey
Send us your name and e-mail address. We will contact you about the specifics.
Downloads
Download a sample.

PDF: