Analysis of production and trade world wide

fruit

Exportwaarde "boycot-producten" naar Rusland: Nederland: 525 miljoen en totaal EU 5,2 miljard euro

Category: 

Countries: 

Period: 

2013

Tags: 

De waarde van de export van door Rusland geboycotte producten bedroeg in 2013 ca. 525 miljoen euro. De totale export (naar alle landen) van deze producten had in 2013 een waarde van bijna 25 miljard euro. Het aandeel van Rusland was derhalve 2,1%. Van de totale Russische import van deze producten was hert aandeel van Nederland 3,0% (zie bijlage)

Alle EU-landen samen exporteerden in 2013 voor een waarde van 5,2 miljard euro aan "boycot-producten" naar Rusland. Van de totale Russische import was dat derhalve ruim 20% (zie bijlage).

Voor Nederland was kaas verreweg het belangrijkste product dat onder de Russische boycot valt. In 2013 exporteerde Nederland voor een waarde van 233 miljoen euro kaas naar Rusland.Dat was 9% van de totale Nederlandse kasexport

Aan verse groenten/fruit exporteerde Nederland voor een waarde van 145 miljoen euro en aan vlees voor ruim 90 miljoen. Voor verse groenten en fruit was dat 1,5% van de totale exportwaarde.

Uit Eurostat cijfers blijkt dat Litouwen iun 2013 de belangrijkste leverancier was van boycot-producten, nl. 927 miljoen euro. Dit betreft voor een (belangrijk) deel producten uit andere EU-landen en vooral uit Nederland. Vorig jaar exporteerde Nederland bijv. voor een waarde van 75 miljoen euro verse greonten/fruit naar Litouwen.